Urpo Lehtimäki Naantali

Italialaiset ystäväni kävivät Suomessa ja Naantalissa

 • Paavi Benedictus XVI ja Pietarin kirkon aukio. Adventtitervehdystä oli kuulemassa suuri joukko roomalaisia.
  Paavi Benedictus XVI ja Pietarin kirkon aukio. Adventtitervehdystä oli kuulemassa suuri joukko roomalaisia.
 • Andrea ja Sofia eivät antaneet lupaa kuviensa julkaisuun, koska kummallakin työn yksityisyys on tärkeää. Tässä Andrean ottama kuva vaimostani ja minusta Espanjalaisten portaiden luota Roomasta viime joulukuussa
  Andrea ja Sofia eivät antaneet lupaa kuviensa julkaisuun, koska kummallakin työn yksityisyys on tärkeää. Tässä Andrean ottama kuva vaimostani ja minusta Espanjalaisten portaiden luota Roomasta viime joulukuussa
 • Naantalin terveyskeskus ja pylväshaavat.
  Naantalin terveyskeskus ja pylväshaavat.
 • Naantalin funkkistyylinen liikenteen solmukohta, kutsutaan myös bunkkeriksi, toimii taksitolppana, linja-autoasemana, kahvilana ja kukkakauppana.
  Naantalin funkkistyylinen liikenteen solmukohta, kutsutaan myös bunkkeriksi, toimii taksitolppana, linja-autoasemana, kahvilana ja kukkakauppana.
 • Tyhjä tuhanisen neliöiden liikekeskus kaupungin keskustassa herätti vieraissamme hämmennystä.
  Tyhjä tuhanisen neliöiden liikekeskus kaupungin keskustassa herätti vieraissamme hämmennystä.
 • Kaupungintalomme nähtyään Sofia kysyi, minkä hintainen uimahallin pääsylippu on. Oikaisin, että kyseessä on kaupungintalomme ja käymme uimassa pääasiassa kylpylöissä ja meren rannassa.
  Kaupungintalomme nähtyään Sofia kysyi, minkä hintainen uimahallin pääsylippu on. Oikaisin, että kyseessä on kaupungintalomme ja käymme uimassa pääasiassa kylpylöissä ja meren rannassa.
 • Andrea piti kukkalaatikoista ja torin geometriasta.
  Andrea piti kukkalaatikoista ja torin geometriasta.
 • Puutalot herättivät ihastusta
  Puutalot herättivät ihastusta
 • Puutalojen kauniit koristelut olivat kuvauksellisia
  Puutalojen kauniit koristelut olivat kuvauksellisia
 • Selitin, että pienessä kaupungissa patsaatkin ovat pieniä.
  Selitin, että pienessä kaupungissa patsaatkin ovat pieniä.
 • Raatihuoneenkadulta avautuva merinäkymä sai aikaan ihastuneita huudahduksia. "Olisipa meilläkin merta lähempänä. Tiber-joki on niin likainen, huudahti Sofia.
  Raatihuoneenkadulta avautuva merinäkymä sai aikaan ihastuneita huudahduksia. "Olisipa meilläkin merta lähempänä. Tiber-joki on niin likainen, huudahti Sofia.
 • Entinen Kordelinin huvila - Kultaranta, joka toimii nykyään presidentin kesäasuntona.
  Entinen Kordelinin huvila - Kultaranta, joka toimii nykyään presidentin kesäasuntona.
 • Panoraamakuva Naantalin vanhan sataman rannasta.
  Panoraamakuva Naantalin vanhan sataman rannasta.
 • Naantalin kivikirkko oli aikanaan luostarikirkko.
  Naantalin kivikirkko oli aikanaan luostarikirkko.
 • Kirkon torni ja paanukatto
  Kirkon torni ja paanukatto
 • Naantalin kirkon pääsisäänkäynti.
  Naantalin kirkon pääsisäänkäynti.
 • Sankarihaudan muistopatsas.
  Sankarihaudan muistopatsas.
 • Pyhän birgitan patsas kirkon edustalla.
  Pyhän birgitan patsas kirkon edustalla.
 • Jønes Budden muistomerkki kirkon oven lähistöllä.
  Jønes Budden muistomerkki kirkon oven lähistöllä.
 • Tsaari Aleksanteri III poikkesi Naantalissa 7.heinäkuuta 1885. Tämä laatta sijaitsee Merisalin takana.
  Tsaari Aleksanteri III poikkesi Naantalissa 7.heinäkuuta 1885. Tämä laatta sijaitsee Merisalin takana.
 • Ei ihan Fontana di Trevin vertainen. Merisalin roskakatoksen ja kallion välissä oleva suihkulähdesyvennys. Ylhäällä oikealla pilkottaa Tsaarin vierailun muistolaatta.
  Ei ihan Fontana di Trevin vertainen. Merisalin roskakatoksen ja kallion välissä oleva suihkulähdesyvennys. Ylhäällä oikealla pilkottaa Tsaarin vierailun muistolaatta.
 • Matkalla Turkuun poikkesimme tutustumaan uusimpaan tilataideteokseemme Soinisten uuden passiivienergiatalokorttelin luo.
  Matkalla Turkuun poikkesimme tutustumaan uusimpaan tilataideteokseemme Soinisten uuden passiivienergiatalokorttelin luo.
 • Andrea luuli aluksi näitä upeita Soinisten asumisoikeustaloja työmaan parakeiksi.
  Andrea luuli aluksi näitä upeita Soinisten asumisoikeustaloja työmaan parakeiksi.
 • Soinisten passiivitalokorttelissa on energiaa säästetty myös porraskivissä eikä nurmikon leikkuuseenkaan kulu bensaa tai sähköä.
  Soinisten passiivitalokorttelissa on energiaa säästetty myös porraskivissä eikä nurmikon leikkuuseenkaan kulu bensaa tai sähköä.
 • Soinisten talojen viihtyisä värimaailma ja taidokas muotokieli luovat elvyttävää ympäristöä ja harmoniaa.
  Soinisten talojen viihtyisä värimaailma ja taidokas muotokieli luovat elvyttävää ympäristöä ja harmoniaa.
 • Lehtimaja - tilataideteos vaatettaa taloaluetta ja muistuttaa tammenlehtimuodollaan fotosynteesin tärkeydestä ihmiskunnalle.
  Lehtimaja - tilataideteos vaatettaa taloaluetta ja muistuttaa tammenlehtimuodollaan fotosynteesin tärkeydestä ihmiskunnalle.
 • Sofia ja Andrea pitivät Lehtimaja-teosta modernina ja maisemaan sopivana. Nouseva fikuuri sopii maanpinnan muotoon. "Ettekös talvella laskettele täällä sellaisilla kaukaloillakin", päätti Sofia
  Sofia ja Andrea pitivät Lehtimaja-teosta modernina ja maisemaan sopivana. Nouseva fikuuri sopii maanpinnan muotoon. "Ettekös talvella laskettele täällä sellaisilla kaukaloillakin", päätti Sofia
 • Hernekerttu lauleli kirkkaalla äänellään pihapuussamme kotiin palatessa.
  Hernekerttu lauleli kirkkaalla äänellään pihapuussamme kotiin palatessa.

Italialainen ystäväni Rooman liepeiltä tuli vaimonsa kanssa juhannusviikolla vierailulle Naantaliin. Hakiessani heitä Vantaan lentoasemalta, lämpömittari näytti + 8 astetta. Yö oli kylmin vähään aikaan.

Andrea ja Sofia hämmästelivät teiden autiutta vaikka olikin yö. Myös valoisuus oli puheenaiheena. Tyhjä tie, metsää, metsää. peltoa. kalliota Mamma Mia!

Sofia on syntyisin Milanosta, mutta työskentelee Roomassa erään Tribunaalen (oikeusistuin) kirjaajana. Andrea työskentelee Enissä (Ente nazionale idrocarburi) ja tietää kaiken polyetyleenistä. Heillä ei ole lapsia. Lemmikkifretit pääsivät heidän Pohjoismaiden kiertueensa ajan Sofian vanhemmille. Naantali –Turku –Helsinki-Tukholma-Oslo-Kööpenhamina 15 päivässä on melkoinen matka.

Naantalissa oli heille mukavasti näytettävää yhdeksi päiväksi. Suomalaisen kotiaamiaisen jälkeen lähdimme kävelylle kaupunkiin. Matkajännityksen ja valoisan yön takia vieraamme eivät olleet ihan terävimmillään, mutta italialaisina heidän katseensa pyyhki skannerin lailla kotikaupunkimme katuja ja kortteleita.

Vaikka Sofia ja Andrea olivat meillä keskiviikkona, näytti kesäkaupunkimme hiljaiselta. Onneksi ilma lämpeni sentään yli 10 asteen. Andrea pakkasi mukaan 50-kertaisella zoomilla varustetun kameransa. Matkalla museoon he näkivät kaupungintalon ja kysyivät, minkä hintainen uimahallin pääsymaksumme on? Kerroin, että kyseessä on kaupungintalo ja aukio sen edessä on keskustorimme?

Sofia harrastaa kuvataiteita ja hän kysyi, miten vanha kaupunkimme on. Kerroin kaupunkimme olevan kohta 570 vuotta vanha. Kekkerit ovat elokuussa.

”Missä ovat patsaat, tai suihkulähteet?” Sofia kysyi. Kerroin, että näemme niitä kyllä matkamme varrella, mutta kahviloiden ympäröimällä torilla patsaat tai lähteet haittaisivat talviaikaista puhtaanapitoa. Andrea huomautti diplomaattisesti, että kukkaruukut ovat hienoja ja geometrinen kokonaisuus ja kontrasti mustan kaupungintalon ja harmaan betonilaatan välillä on upeasti jännitteinen (eng polarity).

Kääntyessämme Mannerheiminkadulle he tunnistivat Mannerheimin nimen ja ihastelivat puutalorivistöä. Etenkin vanhojen puutalojen entisöintityöt kiinnostivat ja tunnelma kohosi mukavasti. Zoomin laajakulmapää Andrean kamerassa oli ahkerassa käytössä.

Museo ympäristöineen oli vieraille elämys. Raatihuoneen vanhat talot, värit ja tunnelma tekivät myös vaikutuksen ja lopulta eteemme avautuva meri tuoksuineen sai aikaan iloisia huudahduksia; bella, sblendida, amare!

Naantalin kivikirkko oli vierailumme pääkohde. Roomalaiskatolisen kirkon jäseninä Sofia ja Andrea ihastelivat karua luostarikirkkoamme. He pitivät kirkon pienestä koosta, selkeydestä ja tarkoin valituista esineistöistä. ”Täällä on varmasti upeaa pitää intiimejä pikku perhetilaisuuksia,” totesi Sofia.

Buffeepäivällisen rannassa nautittuamme heidän Naantalissa viettämänsä aika oli kulumassa vähiin, joten kävelimme meille kotiin. Kahvittelun jälkeen he tarkistivat pakkauksensa ja laukkunsa ja kissamme hyvästeltyään he nousivat autoni takapenkille.

Matkalla Turkuun halusin esitellä italialaisille vieraillemme vielä uusimman taideteoksemme nimeltään Lehtimaja,  joka juuri paljastettiin Soinisissa. Kerroin, että kuuluisa energiatehokkaan rakentamisen arkkitehti on suunnitellut kokonaisen korttelin, joka nyt saa arvoisensa koristeen. Vieraat ihastelivat aluetta. Kun he ihmetellen ihailivat työmaan siisteyttä ja parakkirivistöjen kauneutta, he alkoivat varovaisesti kysellä, että miten suuresta korttelista on kyse, kun työmaan parakkikyläkin on näin mittava.

Jonkin aikaa asiaa selitettyäni sain heidät ymmärtämään, että edessä näkyvät rakennukset ovat juuri kyseessä oleva kortteli. Pitkän hiljaisuuden ja keskinäisen katseenvaihdon jälkeen erotin sanat:  incredibile, impressionante, che un colore speciale. Vieraani olivat varmasti haltiossaan ja olin ylpeä Naantalin saavutuksista. Kaupunkimme kauneus teki heihin selkeästi syvän vaikutuksen.

Turkuun saavuttuamme heitimme hyvästit ja toivotimme heille antoisaa Turku-päivää ja aikaa Suomessa. Kerroimme, että juhannusaattona palvelujen saatavuus on ehkä hieman rajoitettu ja juhannuspäivänä sitä ei ole lainkaan. He lupasivat ostaa Turun matkailukartan ja käydä kuvaamassa kaikki patsaat ja kirkot.

Kotiin tultuamme ryhdyimme valmistautumaan juhannukseen. Hernekerttu – pieni harmaa lintu lauloi kirkkaalla äänellään lyhyttä säettä pihamme syreenipuskassa. Kyllä kesällä on kaunista ja juhannuksen aika sitä kaikkein parasta.

 

PS: Kokosin reitin kuvat kävelemällä uudelleen reittimme, kun vieraiden kanssa ei ollut kameraa mukana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Joachim Seetaucher

Italialaisissa on paljon arkkitehtonisesti sivistyneitä ihmisiä, jotka todella aidosti, eivätkä vain vieraskoreudesta, ovat kiinnostuneita kaupunkikuvasta, sen historiasta, j.n.e. Ilmeisesti ystäväsi ovat lukeutuneet juuri tuohon kategoriaan.

Joskus kuulee ulkomaalaisen suusta huomioita, joita ei itse osaa tehdäkään, kun kaikki on niin itsestäänselvää. Eräs sveitsiläinen vieraani kysyi kerran maaseudulla ajellessamme, että miksi kaikkien talojen seinällä on tikapuut katolle. Vastasin, että niitä pitkin voi kiivetä katolle. Hän kysyi miksi sinne pitäisi kiivetä, ei Sveitsissäkään ole tikapuita talojen seinustoilla.

Eräs kiinalainen kolleegani totesi, että "ruotsalaiset asuvat tiilitaloissa ja suomalaiset asuvat puutaloissa". Siinä myös sellainen yleistys, jota suomalaisen silmin ei osaisi tehdä.

Luin aikoinaan saksalaista maantiedon oppikirjaa 60-luvun alusta. Siinä mainittiin, että "suomalaiset asuvat parakeissa". Ilmeisesti rintamamiestalot edustivat sitä "parakkia" saksalaisten silmin.

Käyttäjän urpo kuva
Urpo Lehtimäki

Kiitos kommentista. Ulkopuolisen silmin omat kotinurkat näyttäytyvät tosiaan uudessa valossa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Voin hyvin ymmärtää näitä italialaisten kommentteja ja kun katsoin sinänsä hienot kuvasi, niin kovasti ovat monet talot karuja ja pelkistettyjä minunkin silmiini.

Nuo Soinisten "työmaakopitkin" olivat ankeita ja ikävän näköisiä. Missä ovat kukat ja kauniit istutukset? Anteeksi vain, mutta en olisi itse vienyt ulkomaalaisia vieraitani niitä katsomaan:) No, leikki leikkinä, mutta kyllä meillä vaikutelmat varsinkin omakotialueilla ovat surkeat muihin maihin verraten. Jo Ruotsissa on pihakulttuuri ihan toisella tasolla. Saksassakin pihoilla runsaat riippupelargoniat koristavat melkein jokaista ikkunaa ja parveketta, mutta entäs meillä?

Omasta mielestäni meillä melkein luonnontilassa olevat kesäpaikat, meri ja järvet ovat niitä parhaita esittelykohteita, niin ja myöskin kesätorit. Talvi on myös varsin armollista aikaa meille, kun ei voi tehdä liikaa vertailuja:)

Käyttäjän urpo kuva
Urpo Lehtimäki

Kiitos kommentista.

Talorakentamistamme ohjaavat nykyään energiamääräykset ja taloudellisten seikkojen optimointi. Ketään ei kiinnosta kauneusarvot. Pientalot tehdään suurelta osin tehtaan liukuhihnalla ja valittavissa on värin lisäksi esim persoonallinen kuratralli kestopuurappusten eteen. Talojen oletetaan säilyvän asuttavina 30 - 50 v.

Minne ovat kadonneet ne ihmiset, rakennusalan ammattilaiset, intohimoiset esteetikot, jotka halusivat jättää jotain kaunista tulevien sukupolvien ihasteltavaksi?

Käyttäjän amgs kuva

Odotit ja otit heitä ilmeisesti iloisena ja avosyylin vastaan. Se on tärkeintä.

Käyttäjän urpo kuva
Urpo Lehtimäki

Kiitos kysymästä, nimenomaan.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset